Hva gjør en grafisk designer?

Hva er egentlig grafisk design?

Grafisk design er et begrep som brukes ofte, men hva gjør en grafisk designer egentlig – og hvorfor er det så viktig å designe godt?

Dersom du noen gang har stoppet opp på en nettside eller en app, eller du har lagt merke til en logo, og tenkt “wow, dette var skikkelig kult!”. Da har en grafisk designer gjort jobben sin.

Det samme gjelder også hvis du ikke tenker over det: nettsiden virker overraskende brukervennlig og enkel, katalogen er lett å lese, eller du kaster et blikk på reklamen på t-banestasjonen. Er det ikke noe å pirke på, har designeren også gjort jobben sin!

Grafisk design handler om å kombinere kunst med teknologi, for å formidle et budskap til den rette målgruppa. Med andre ord, visuell kommunikasjon.

Hva gjør egentlig en designer?

Typiske oppgaver for en designer kan være mange. Men den vanligste forespørselen er å bygge en visuell identitet til et selskap eller en bedrift. Det vil si logo, typografi, bildebruk, infografikk, postalia (visittkort, brosjyrer, plakater) og nettside. 

I tillegg kan en designer sette sammen layout til aviser og magasiner, eller designe en bok med cover og oppsett til innmat. Nå som eBøker har blitt populære, er det blitt vanlig for en designer å kunne konvertere pdf-er og diverse filer om til EPUB, filtypen for eBøker. 

For å få kunder til å faktisk besøke en nettside, kreves det kunnskap om hvilke søkeord og nøkkelord som må brukes slik at søkemotorer plukker opp nettsiden. Dette kalles for søkeroptimalisering (SEO). Dette er viktig at en designer forstår og klarer å gjøre. Det hjelper ikke å ha en nydelig nettside, dersom ingen besøker den. 

Mange forbruksvarer som du bruker hver dag, har en designer laget utseende til. Det tenker du kanskje heller ikke over. På melkekartongen fra Tine, er det lagt inn mange timers arbeid, slik at du kan lese og løse quiz på morgenen. Dette er nøye gjennomtenkt design, i samarbeid med Tine. Emballasje- og produktdesign er kjempegøy å gjøre. Og det er så viktig! Da er det snakk om alt fra såpeflasker, til emballasjen på kjøttdeigen eller servelaten, til hundematsekken eller bæreposer.